Annas Keramik i Jönåker är ett familjearv med framtiden framför sig!
Krukmakeriet som växte fram ur passion – Annas keramik är ett familjearv med framtiden för sig
I en liten gård djupt inne i den svenska skogen har Anna, en passionerad keramiker, skapat ett blomstrande företag som knyter samman historia, hantverk och kärlek till naturen. Från barndomens drömmar till att bli en uppskattad leverantör till några av Sveriges främsta krögare, är hennes berättelse en hyllning till konsten att leva nära sina rötter.
En barndomsdröm som blev verklighet
Anna flyttade till gården som spädbarn och beskriver platsen som ”min plats på jorden”. Redan som liten fascinerades hon av att arbeta med händerna. När hon som 15-åring upptäckte keramiken väcktes en passion som skulle forma hennes liv. Att arbeta med lera blev lika självklart som att äta och sova.
– ”Jag har jobbat med händerna sedan jag kunde hålla i en nål och tråd eller en hammare. Det är som ett grundbehov för mig,” säger Anna.
Under åren har gården gått från att vara en barndomsidyll till en plats där drömmar tagit form. Efter att ha utbildat sig inom keramik och byggt en egen verkstad på familjegården, startade hon sitt företag år 1983. Ett medvetet val att stanna på sin älskade barndomsplats, där både hantverket och livet fick växa sida vid sida.
Från hästävlingar till restauranger
I början av sin karriär reste Anna till stora evenemang för att sälja sina keramikverk. Hästävlingar som Falsterbo och Globen blev arenor för både försäljning och glädje, då hennes kärlek till hästar och keramik kunde kombineras.
Men drömmen om att arbeta med restauranger fanns alltid i bakhuvudet. Uppvuxen med självhushållning, där mat odlas och tillagas från grunden, har Anna en stark koppling till hållbarhet och gastronomi.
– ”Jag har närt en liten dröm om att få jobba med restauranger. Mat har alltid varit ett stort intresse,” berättar hon.
Idag är Annas keramik en självklar del av några av landets mest erkända restauranger. Stjärnkrögare som Mathias Dahlgren, Paul Svensson och Frida Ronge väljer hennes handgjorda porslin för att presentera sina kulinariska mästerverk.
Keramikens renässans
Under pandemin fick keramiken ett oväntat uppsving. När människor tvingades stanna hemma blev hantverk en ny hobby för många, och drejverkstäder dök upp som svampar ur jorden. Anna ser detta som en fantastisk utveckling för branschen.
– ”Keramik har verkligen blivit en fluga. Dessutom har restauranger börjat använda mer handgjort porslin, vilket är ett stort lyft för små företag som mitt,” säger Anna.
Hennes arbete handlar inte bara om att skapa vackra föremål – det är också ett sätt att bidra till en hållbar framtid. Närproducerad keramik, tillverkad med kärlek och omsorg, har blivit en självklarhet för många som värdesätter kvalitet och unikitet.
Framtiden är ljus
Med sitt företag är Anna en del av en större rörelse som lyfter fram småskaliga hantverkare och värnar om lokala resurser. Hon fortsätter att inspirera, både genom sina alster och sin berättelse om hur man kan bygga en karriär nära hjärtat.
– ”Det här stället betyder allt för mig. Att få arbeta med något jag älskar och bidra till något större är en gåva,” avslutar Anna.