
Larsson Korgmakare ett hantverk i hjärtat av huvudstaden!

När man kliver in på Larsson Korgmakare på Skeppsbron möts man av doften av trä, rotting och historia. Det knarrar lätt i golvtiljorna. Längs väggarna står stolar i olika stadier av reparation, gamla fåtöljer med nyflätade sitsar och buntar av rottingpinnar redo att formas till nästa beställning. Här arbetar Erica tillsammans med sin kollega – i stillhet och skicklighet, som en motpol till stadens puls.

– Du har kommit till vårt lilla korgmakeri, säger Erica med ett varmt leende. Här tillverkar vi möbler, reparerar korgmöbler och flätar stolsitsar. Det är vad vi gör – och vad vi gjort väldigt länge.
Det handlar inte bara om att skapa vackra föremål. Det handlar om att hålla liv i ett kulturarv, att bevara kunskap som annars riskerar att försvinna. Erika själv har varit en del av företaget sedan 1989, men firman har legat på Skeppsbron sedan 1981 – efter en flytt från Gamla Brogatan där hennes far, farföräldrar och till och med farfars far drev verksamheten.
– Det här är någonting jag levt med sedan barnsben, säger Erica. Och även om vi bytt lokal, så har hantverket följt med hela vägen.

Sveriges sista tillverkare av rottingmöbler
Det är inte bara traditionerna som är unika. Erica och Lasse är idag de enda i Sverige som tillverkar rottingmöbler i sin helhet. Det finns visserligen andra hantverkare som flätar pilkorgar eller reparerar sitsar, men ingen annan producerar nya möbler från grunden på det sätt som Larsson Korgmakeri gör.
– Lasse håller på med en stor rottingfåtölj där bakom, säger Erica och pekar mot verkstadsdelen. Det är mycket handarbete – och mycket tålamod.
Det är ett arbete som kräver fingertoppskänsla och djup förståelse för materialet. Erika berättar att de får in rottingen som buntar av raka pinnar. Dessa måste rätas, behandlas och formas innan de kan bli en del av en möbel.
– Allt börjar med att förstå materialet, förklarar hon. Det ska riktas, böjas, torkas, formas. Det tar tid – och det går inte att skynda på.

Arvet och framtiden
Företagets rykte bygger till stor del på kvalitet. Under årens lopp har generationer av arkitekter, privatpersoner och möbelfantaster återvänt till samma lilla butik vid Slussen. Erika minns särskilt en man som nyligen var inne – en kund till fyra generationer Larsson.
– Det är ganska roligt, säger hon. Det blir väldigt personligt. Många hittar oss via tips och rekommendationer. Vårt renommé är viktigt.
Men frågan om framtiden hänger alltid där i luften. Erica har haft lärlingar, men ännu har ingen valt att stanna kvar. Hon hoppas på att kollegan Lasses barn eller kanske hennes egen dotter ska ta över en dag.
– Det är klart att man tänker på framtiden. Men jag brukar säga: firman startade 1903. Vi firade 120 år förra året. Har vi överlevt två världskrig, så kanske vi klarar oss ett tag till.

Att leva nära sitt arbete
Tillvaron som hantverkare är inte alltid lätt. Det krävs en särskild typ av livsstil för att kombinera arbete med fritid. Men Erica verkar ha hittat en balans.
– Det är klart att det alltid finns en oro när man driver ett litet företag. Men jag trivs. Jag gillar att arbeta med händerna, jag gillar att jobba långsamt. Det är en annan rytm än mycket annat i dagens samhälle.
Och kanske är det just det som gör Larsson Korgmakeri så speciellt. I en tid där mycket handlar om snabbhet, volym och effektivisering, står det lilla korgmakeriet som en påminnelse om att det finns ett värde i det som tar tid. I det som får växa långsamt – precis som ett hantverk, ett träd, eller en relation.