
Ghassan köpte en korvkiosk istället för en moped – Nu är han ny Ordförande för Småföretagarnas Riksförbund

Med en ödmjuk inställning och full av energi kliver Ghassan Ghaziri nu in i sitt nya uppdrag. Redan som 14-åring startade han sitt första företag. I dag står han som röstbärare för tusentals småföretagare runt om i landet.

En ovanlig födelsedagspresent
När andra tonåringar drömde om mopeder, önskade han sig en korvkiosk. Inte för att imponera på kompisarna – utan för att han ville jobba. Sommaren innan han fyllde 15 år var starten på något mycket större än han då kunde ana.
– Jag hade svårt att hitta sommarjobb och önskade sig något så ovanligt som en korvkiosk. Det blev mitt första företag. Jag minns att jag stod där i kiosken och kände: ”det här vill jag göra mer av”, berättar han.
Sedan dess har han aldrig slutat vara företagare. Genom årens lopp har han startat, drivit och utvecklat verksamheter med det där särskilda entreprenörsdrivet – ett driv som nu tar honom till en ny position: som ordförande för Småföretagarnas Riksförbund.

Ett tydligt uppdrag: Att göra företagsamhet möjlig
Det är med stor glöd han beskriver sin syn på sitt nya uppdrag. Småföretagarnas Riksförbund är en organisation som varje dag arbetar för att stärka Sveriges småföretag. Nu får förbundet en ordförande som själv vet exakt hur det känns att stå där – som ensam företagare med stora drömmar och små marginaler.
– Det ska vara tryggt, enkelt och lönsamt att både starta och driva företag i Sverige. Det är vad jag brinner för, och det jag vill driva tillsammans med resten av förbundet, säger han med eftertryck.
Ghassan vet av egen erfarenhet vilka utmaningar småföretagare ställs inför: krångliga regelverk, osäkerhet kring ekonomi och inte minst – att få sin röst hörd. Därför är han fast besluten om att Småföretagarnas Riksförbund ska bli ännu starkare i sitt opinionsarbete och i sina konkreta stöd till företagarna.

När det egna engagemanget blir nationellt ansvar
Vägen från korvkiosken till ordförandestolen har inte varit spikrak. Men hans engagemang har varit konstant. Han har varit mentor åt unga entreprenörer, suttit i rådgivande roller och talat på hundratals event för företagare genom åren.
Nu får det personliga engagemanget en nationell plattform.
– Jag känner mig otroligt hedrad. Det är ett stort ansvar, men också en möjlighet att verkligen göra skillnad. Vi vet hur viktiga småföretagen är för Sverige – inte bara som arbetsgivare utan som innovatörer, samhällsbyggare och drivkrafter i lokal utveckling, säger han.
”Vi måste prata mer om småföretagandets villkor”
Han understryker att det inte räcker med att politiker säger att de ”står bakom småföretagen”. Det behövs konkreta förändringar, och förbundet kommer att fortsätta driva frågor som rör bland annat arbetsgivaravgifter, skattefrågor, tillgång till kapital och byråkratiskt krångel.
– Vi måste prata mer om småföretagandets verklighet – det är ofta där den största samhällsnyttan skapas, men också där det är som mest sårbart. Att exempelvis en momsinbetalning hamnar fel kan vara skillnaden mellan fortsatt drift och konkurs för många mindre aktörer.

En ordförande som ser kraften i det lilla
Med sin bakgrund är han långt ifrån en traditionell toppfigur i en riksorganisation. Det är något han själv ser som en styrka. Han vet hur det känns att arbeta kvällar, helger och ta samtal från Skatteverket på lunchen. Han vet också hur mycket ett uppmuntrande samtal, en förenklad process eller en engagerad organisation kan betyda.
– Jag ser mitt uppdrag som att stå upp för de som varje dag kämpar. Som vill skapa något eget men ibland bara behöver lite mer förståelse från samhället. Småföretagarna är Sveriges ryggrad – men de behöver en röst. Och den rösten vill jag vara, säger han avslutningsvis.