Ica-handlare i Ottsjö – navet i byn sedan decennier

Skriven av Mats Eriksson

Ica-handlare i Ottsjö – navet i byn sedan decennier

I den lilla byn Ottsjö, där fjäll och natur omger invånarna, finns en osannolik livsnerv som knyter samman bybor, fritidshusägare och turister – den lokala ICA-butiken. Mitt i verksamheten står en kvinna som har vigt större delen av sitt liv åt butiken och dess kunder. Lena, som har arbetat i över 50 år inom handeln, är mer än bara en handlare – hon är en symbol för byns sammanhållning och överlevnad.

 

Familjens Ica-arv: En oskriven plikt

Lena har inte bara arbetat länge – hon har bokstavligen vuxit upp i butiken. Hennes resa som butiksägare började när hennes far, vid 90 års ålder, blev för gammal för att stå som ansvarig för verksamheten. ICA föreslog då att Lena skulle ta över.

– ”Det gick inte att söka bidrag eller göra någonting när pappa stod som ägare. Så jag tog över butiken,” berättar Lena med en känsla av självklart ansvar. Trots att det innebar stora förändringar för familjen, ångrar hon inte sitt beslut.

För Lena handlar det inte bara om ett jobb. Det är ett sätt att leva, en centralpunkt i byn. ”Det behövs en butik här, och det är så viktigt att vi har den kvar,” säger hon med värme. Med över 50 års arbete bakom sig, kan man tro att Lena skulle vara redo att lägga yrkeslivet bakom sig, men pension är för henne endast en formalitet.

Navet i byn

Att driva en butik i en liten by som Ottsjö innebär ett ansvar som sträcker sig långt utanför vanliga arbetsuppgifter. För många i området är butiken inte bara en plats för inköp, utan också en viktig social knutpunkt.

– ”Det är väldigt mycket navet i byn,” säger Lena. ”Människor behöver en plats att träffas och få kontakt med varandra.”

Hennes man, som också har arbetat vid hennes sida i över 46 år, hjälper till när det behövs. Trots att båda formellt har uppnått pensionsåldern, är deras närvaro i butiken en självklarhet. ”Att vara pensionär behöver inte innebära att man slutar jobba helt. Det är skönt att ha någonting att göra,” förklarar Lena.

Åretrunt-verksamhet

Ottsjö är en by där besökarna kommer året runt. Det är inte bara de permanenta invånarna som förlitar sig på butiken – många fritidshusägare och turister fyller hyllorna med sina inköp under alla årstider.

Lena beskriver variationerna i kundflödet: ”Det finns en kontinuitet eftersom vi har folk här året om, men det är ändå stora skillnader i intensiteten under säsongerna. Många bor här halva året, medan andra bara kommer under semestertider.”

Butikens betydelse är tydlig för byn. ”Det flyttar in väldigt mycket folk nu, så det är absolut viktigt att vi har butiken kvar,” säger Lena.

Framtiden för butiken

Men framtiden för butiken är osäker. Ingen i familjen verkar vara intresserad av att ta över verksamheten. ”Nej, det ser inte ut så just nu,” säger Lena med en suck. Hon nämner att hon arbetar med sina barnbarn, men tror att det kommer att bli svårt att hitta någon som är villig att driva butiken vidare.

Trots osäkerheten ser Lena positivt på byns utveckling och hoppas att någon med samma passion och vilja att stötta byns gemenskap kommer att föra traditionen vidare. ”Vi får hoppas att det finns någon eldsjäl som vill föra arvet vidare. Det betyder mycket för byn.”

Med en hektisk påsk framför sig, fortsätter Lena och hennes man att förbereda butiken. ”Det är mycket att göra inför påsken,” säger hon, men ler när hon tillägger, ”det är skönt att du är här och kan hjälpa till!”

Sammanfattning

Lenas historia är ett exempel på hur en småskalig verksamhet kan ha en stor betydelse för ett samhälle. Hennes passion för att driva ICA-butiken i Ottsjö är inte bara ett yrke, utan ett sätt att bevara gemenskapen i byn. Med en lång karriär bakom sig och trots pensionen i antågande, fortsätter Lena att vara navet i Ottsjö – en plats som behöver sin lilla butik lika mycket som den behöver sina invånare.

Hör Lenas berättelse