Maja bakar mer än bröd – hon brinner för sitt Mathantverk

Skriven av Mats Eriksson

I källaren på den lokala ICA-butiken i Undersåker sjuder det av liv, jäst och entreprenörsanda. Där driver Maja sitt hantverksbageri, ett 115 kvadratmeter stort rum där doften av nybakat möter drömmen om något större. Det började som en snabb lösning. Nu, fem år senare, står Maja inför nästa stora steg – att växa. Men för henne handlar det om mer än bara bröd. Det handlar om människor, lokalsamhälle och att få leva sin dröm.


Från snabb lösning till livsverk

– Jag är en hantverksbagare, konstaterar Maja med ett leende.

Vi sitter i källaren på den lokala ICA-butiken i Undersåker. Det är här, i ett 115 kvadratmeter stort utrymme, som Maja driver sitt bageri. Det hela började som en tillfällig lösning. Hon ville baka – på riktigt – och när möjligheten att hyra det här köket dök upp tvekade hon inte. Sedan 2019 har hon, tillsammans med sitt team, bakat med hjärta och händer. Resultatet? Ett bageri som blivit en del av byns själ.

Lokala råvaror och stora ambitioner

– Jag brinner verkligen för det lokala. Jag vill veta varifrån råvarorna kommer och jobba med riktigt bra ingredienser, säger Maja.

Att bo och baka i Jämtland innebär utmaningar – klimatet gör det svårt att hitta vissa råvaror lokalt, särskilt spannmål. Men det stoppar inte Maja.

– Det är kämpigt när man bor i Jämtland. Vi har en svår växtzon och det är inte lätt att hitta spannmål här. Men vi köper från ekologiska bönder i södra Sverige. Min passion är att ta en väldigt fin råvara och skapa riktigt bra mat av den.

Maja är noggrann med vilka som får köpa från henne – det är det lokala som gäller. Hennes filosofi är att maten smakar bättre när man vet vem som odlat, skördat, bakat.


En dröm som jäst över åren

Bageriet har varit i gång i fem år, men Maja minns fortfarande hur det började.

– Vi sa när vi startade 2019 att vi skulle köra den här setupen i ett år. Nu är vi inne på år fem, säger hon och skrattar.

Och framtiden ser ljus ut. Planer finns på att expandera – ett större bageri och kanske till och med ett café står på önskelistan.

– Förhoppningsvis är det i år vi tar det steget, säger Maja med förväntan i rösten.

Hon känner fortfarande samma glöd.

– Jag drömmer om bullvarianter på nätterna fortfarande och känner mycket inspiration. Det är ett gott tecken, eller hur?


Att stötta lokalt entreprenörskap

Maja är tydlig med varför hennes företag – och andra småföretag – är så viktiga för bygden.

– Det är viktigt. Man blir glad av att äta bullar, tänker jag. Men det handlar också om något större. När man köper en bulle från mig, stöttar man inte bara mig. Det betyder att jag kan ha anställda, jag kan betala skatt i kommunen vi lever i och jag får leva min dröm, säger hon.

Det är den sortens företagande som gör skillnad på riktigt – både för individen och samhället.

– Det är häftigt när det finns en kundgrupp som är villig att stötta en småföretagare. När människor handlar lokalt, hjälper de till att skapa jobb, cirkulera pengar lokalt och bygga framtidstro.


Slutsats – ett bageri med hjärta

Majas bageri i Undersåker är så mycket mer än ett ställe där man köper bröd. Det är ett exempel på vad som händer när passion, envishet och lokalt engagemang möts. Det är en påminnelse om varför det är viktigt att stötta småföretagare – för att de inte bara förverkligar sina egna drömmar, utan för att de samtidigt lyfter hela bygden.