Så hjälper Eskilstuna kommun sina företagare att blomstra!

Skriven av Mats Eriksson

När Eskilstuna Ölkultur stod inför nedläggning klev två entreprenörer in från helt andra branscher – och räddade en lokal pärla. Men resan hade aldrig blivit möjlig utan kommunens öppna dörrar och genuina vilja att hjälpa. Genom stöd, samverkan och minskade avgifter visar Eskilstuna kommun vad som händer när man verkligen tror på sina småföretagare.


Från byggsvängen till bryggpuben

När Micke och hans kompanjon, med bakgrunder inom bygg- respektive åkeribranschen, av en slump läste i tidningen att Eskilstuna Ölkultur gått i konkurs – tändes en gnista. Det som först var ett spontant infall blev snabbt ett hjärteprojekt. De två företagsamma vännerna tog över både bryggeriet och puben, mitt i Eskilstunas hjärta.

Men det var långt ifrån en enkel resa.

– Det var kanske inte riktigt lika lätt som vi trodde. Men kul är det – och vi har fått lära oss otroligt mycket, berättar Micke.

Och lärandet kom snabbt. Inte bara om bryggkonsten, utan om tillstånd, regelverk och allt det som krävs för att driva en plats där både öl och människor möts.


Regelverk, räddningstjänst och råg i ryggen

Att öppna en restaurang och ett bryggeri innebär att man snabbt blir expert på allt från brandskydd till alkohollagstiftning. Micke beskriver hur det var motigt i början – mest för att de inte visste hur man skulle göra.

Men istället för att famla i mörker tog de initiativet att be om hjälp.

– Vi valde att gå vägen att fråga hur man skulle göra. Då gick det väldigt enkelt. Vi fick oerhört mycket hjälp från kommunen och alla tillståndsmyndigheter, säger han.

När de kontaktade Eskilstuna kommun blev responsen direkt.

– De kallade till ett möte där alla enheter som berörde oss fanns med – från räddningstjänst till alkoholhandläggare. De satt med oss och gick igenom allt, berättar Micke.

Den här den här typen av samverkan – där kommunen inte bara pekar på regler utan hjälper till att navigera dem – blev avgörande för att Eskilstuna Ölkultur skulle kunna slå upp portarna igen.


Kommunens vilja att göra skillnad

Det som kanske sticker ut mest i berättelsen om Micke och Eskilstuna Ölkultur är känslan av att kommunen faktiskt vill hjälpa.

– Jag känner att de är tillmötesgående. De ser problemen och försöker lösa dem, säger Micke.

Kommunens arbete handlar inte bara om att förvalta regler, utan om att bygga relationer och skapa möjligheter. Ett konkret exempel är hur de jobbar för att skapa en levande stadskärna – inte minst genom sänkta kostnader för uteserveringar för småföretagare.


Sänkta avgifter – ett lyft för stadslivet

För företag som Eskilstuna Ölkultur, där gästerna ofta dras till möjligheten att sitta ute, är förändringar som dessa livsviktiga.

– Det betyder mycket att man tar till sig det som vi framförde. Ska vi kunna hålla öppet längre tid på året och ha bättre uteserveringar, då måste man hjälpas åt, förklarar Micke.

Uteserveringarna är inte bara en förlängning av pubens lokaler – de är en del av stadens puls. Genom att sänka avgifterna gör kommunen det enklare för småföretagare att bidra till en levande stadskärna.

Företagarföreningar som röstbärare

Micke och hans kollegor står inte ensamma. De är engagerade i Hotell- och restaurangföreningen, en lokal sammanslutning som också för dialog med kommunen.

Det här forumet blir en bro mellan verksamheterna och de som skapar förutsättningarna. Det blir ett sätt att belysa problem – men också föreslå lösningar.

– Vi vill få staden att leva. Men man behöver stödet idag. Det är en tuff bransch, konstaterar Micke.

När företagare och kommun jobbar tillsammans

Berättelsen om Eskilstuna Ölkultur är i grunden en berättelse om samarbete. När två företagare med passion men utan tidigare branscherfarenhet valde att rädda ett konkursdrabbat bryggeri – möttes de inte av hinder, utan av vilja.

Kommunens arbete med att sänka trösklar, förenkla tillståndsprocesser och vara tillgängliga i praktiken blev avgörande.

Det är ett kvitto på vad som händer när företag och samhälle jobbar tillsammans. När byråkrati får ta ett steg tillbaka – och möjligheter får kliva fram.


Sammanfattning

Eskilstuna Ölkultur är bara ett exempel – men ett viktigt sådant. Det visar att med rätt stöd, öppenhet och samverkan kan små företag inte bara överleva, utan blomstra. Eskilstuna kommun visar att de menar allvar med sin företagsvänlighet – och företagare som Micke visar att det lönar sig att våga, fråga och samarbeta.