
Vad behövs för att göra en investering?
Det finns de som investerar sin tid i projekt utan ekonomisk kompensation, som ett engagemang i en ideell organisation, det finns de som investerar känslor i en relation och de som investerar pengar i en vara eller tjänst. Men oavsett skäl förväntar du dig förmodligen att få något av värde tillbaka.
Att bli eller vara småföretagare är en investering i både tid, engagemang och pengar, där du i någon mån strävar efter en återbäring av din investering. För en småföretagare är denna investering inte enbart en fråga av ekonomisk karaktär, vilket verkar vara uppfattningen i den allmänna debatten kring hur man ser på småföretagande. Investeringen är i lika hög grad kopplad till tid och känslor, något som det oftast inte talas om och som verkar vara väldigt svårt att värdesätta i näringslivets allt för statiska mallar.
Inom finansmarknaden pratas det mycket om investeringsklimat och investeringar och i vilken utsträckning dessa kan ge en god avkastning. Fokus ligger på finansiella nyckeltal, return of invest och kapitalanskaffning. Men är det rimligt att utgångspunkten i alla avseende ligger på kortsiktiga ekonomiska framgångar som ständigt stärker diskursen om att företagare gör allt för att tjäna pengar.
Att utveckla en affärsidé och skapa ett företag handlar om att våga bryta ett mönster och ha modet att bryta mot konventionella normer och tankar. Därför är det anmärkningsvärt att finansiärer och företagsrådgivare använder sig av samma utvärderingsmallar som mer är anpassade efter finansmarknadens behov än att tillgodose småföretagarens behov.
Men är en investering endast en fråga om pengar eller krävs det fler ingredienser än så?
I många av de samtal som jag för med småföretagare är ekonomi och pengar endast ett medel för att uppnå andra och viktigare mål. Som att förverkliga sin dröm, få möjlighet till att själv styra över sin tid eller helt enkelt göra det som man brinner för. De inre drivkrafterna är oftast den avgörande anledningen till att starta sitt företag. Många är de som genom utbildningssystemets struktur blivit rekommenderade att utbilda sig till att bli anställningsbara genom att gå ekonomi-, samhälls- eller naturvetenskapliga gymnasieprogram. Oftast med ivrig påbackning av föräldrar, lärare och studie- och yrkesvägledare. Detta har lett till att vi har väldigt många anställda som drömmer om att göra något annat än det de sysslar med i sina anställningar. Anställning har blivit och är den norm som hela samhället grundar sig på, vilket påverkar hela samhällsstrukturen och därmed även i tidig ålder fastställer vilken typ av anställningskarriär du leds in i. Ytterst sällan presenteras företagande som en möjlig karriärväg.
Var tredje svensk drömmer om att starta företag men endast 7 – 8 procent av Sveriges befolkning är företagare i någon from. Att inte fler startar företag är därför en gåta. Det kan bero på kombinationen av anställning som norm samt att företagandet och näringslivets olika rådgivningsinstanser styrs av aktörer som har som kultur att ständigt påvisa sitt värde genom att i allt för stor grad prata om företagande som komplicerade ekonomiska modeller där vinst är främsta målet.
För att lyckas med sitt företagande krävs framför allt en väl genomtänkt affärsidé baserad på dina egna styrkor. Det behövs engagemang och en inre tydlig målbild kring vad du vill åstadkomma. Sedan gäller det att kavla upp ärmarna och jobba stenhårt. För det är inte enkelt att vara företagare, men det är värt allt slit om man verkligen får göra det man älskar och brinner för.
Att starta ett företag är en investering i dig själv och det är din passion som skapar intäkter och inte intäkter som skapar passion. Något som fler och fler investerare börjar inse och som ger hopp om ett mer företagsamt Sverige.
Mattias Andersson
BeSell AB